Kaži mi kaži kako da te zovem?

Published on 08/25,2019

"Kaži mi, kaži,
Kako da te zovem
Kaži mi, kakvo
Ime da ti dam,
Hoću li reći: "


MAMA 

Kada rodite dvoje male predivne dece uvek ste prvo i pre svega ostalog - majka. Čak i kada su još toliko mali da ne umeju da pričaju, nego vas dozivaju plakanjem, pogledima ili rukicama, to je nešto najlepše na svetu. Kad hoće da jedu, kada su pali, kada bi da se igraju, da piške, kake, ili im samo treba zagrljaj. Mamaaaa!!!!

MAMA 

LJUBAV

Sličan je princip, razlozi nešto ozbiljniji i komplikovaniji, ali kad se umiljato razvuče ovo ime kroz stan, za njom se često kotrlja prikolica - možeš li, da te zamolim, hoćeš li, treba, šta misliš... Da ne bude zabune i sama prevaljujem ovakve voziće preko usana. Ali sve je manje ljubavi divna si ili samo ljubavi moja, na nasim kolosecima, a nekada su to bile jedine lokomotive koje su postojale. Sada kada je tu dvoje malih okupatora, kako sam već navela u svom neprikosnovenom prvom imenu, sve ostalo pada u senku. Ljubavi će naravno uvek biti, ali ja samo Ljubav više nikada.

LJUBAV 

KOLEGINICA

Na moju veliku sreću, uspela sam da na pauzu stavim ovo ime za vreme trajanja obe trudničko-porodiljske priče. Da nisam, mislim da bi moje drugo ime još više trpelo kako bi mi za prvo ostalo više energije i strpljenja, kao što i mora. Ali dok sam radila, primetila sam da uz poslovno ime uvek ide neki epitet. Trudila sam se uvek da budem ODGOVORNA, UPORNA i PEDANTNA, ali kako to obično biva najbolje te opisuju epiteti koje drugi izgovore ili pomisle. Pa sam tako ostala zvanično VISOKA, a pritajeno DRČNA. Mada meni ne bi smetalo ni da su me tako zvali naglas, jer uglavnom u mojoj profesiji, gde iole ima nekog rada sa korisnicima, biti drčan uglavnom znači da imate svoj stav i da ne povlađujete tuđim hirevima.

KOLEGINICA 

DRUGARICA

Iz mog iskustva, samo pravi prijatelji ostaju kada imate već tri imena pre ovoga. Iako mnogi tvrde da im priče iz mama priče nisu naporne i dosadne, svakako da svi koji nisu uplivali još u te vode, više vole da su teme barem prošarane i drugim sferama. Ja sam za razliku od većine imala tu sreću da su moje DRUGARICE u stvari MAMA DRUGARICE, dakle imaju decu, ili ono što je još veća retkost MAMA-KOLEGINICA DRUGARICE. Kad se tako stvari lepo nameste, onda imate nekoga sa kim možete da se i posavetujete i opustite, jer znate da će vas razumeti kroz koju god fazu da prolazite. Oni koji nisu prošli kroz to, ne mogu baš do kraja da shvate prioritetnost problema iz prvih imena.

DRUGARICA

JA

Ko je to beše... Kao kroz maglu se sećam da je Ja imala milion i jedan hobi, da je volela da izlazi, uvek bila pokretač zabave, da je čitala više od jedne knjige u godinu dana... Sada je tu samo kada treba da se ode kod frizera, manikira, pedikira a i ti odlasci su retki. Tu je kada treba da se ide u kupovinu (najčešće za nekog drugog). I sada je ponekad tu kada pišem ovaj blog, mali tračak mojeg starog prevaziđenog života koji pokušava da se vrati u svakodnevicu.

JA 

Na kraju, kako da me zovete?

Sve su prilike, da ukoliko ne znate jedno od prethodno pobrojanih, čak i da uspete da saznate moje pravo ime, nećete moći da me dozovete. Prioritetnost je vrlo jasna i tu nema kompromisa, ali ono što će se preostala mrvica mog malog Ja – malizmaj – potruditi, jeste da podeli sa vama iskustva, savete i priče, a samim tim ponovo i pronađe deo one stare sebe.


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me